Συνεντεύξεις με πρόσωπα που φιλοξενούμε στα θέατρα μας, αλλά και ανθρώπων της Τέχνης που μας εντυπωσιάζουν και κυρίως έχουν κάτι να μας πουν.
Με αφορμή την παρουσίαση του συγγραφικού του έργου στο art cafe Θεατρική Λύση - Δρόμοι Τέχνης, η ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Λύσης, Σοφία Σαββίδου, τον καλωσορίζει και μας τον συστήνει, μέσα από την κουβέντα τους:
Αγαπητέ Κώστα,
καλώς ήρθες στην Θεατρική Λύση - Δρόμοι Τέχνης! Στην εκδήλωση Με Πυξίδα Το Χαρτί, στην οποία παρουσιάζουμε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται χαρτί και μολύβι για να δημιουργήσει και να εκφραστεί, θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος με ό,τι νέο γράψεις! Θα ήθελα να μου απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα με σημασία, προκειμένου να γνωρίσουμε την προσέγγιση σου στην διαδικασία της συγγραφής.
01
Σοφία: Πώς γράφεις;
Κώστας: Για να ξεκινήσω να γράφω πρέπει να ξέρω την αρχή και το τέλος, κυρίως το τέλος. Από που ξεκινάω και που πάω. Αν έχω αυτές τις δύο σταθερές ξέρω ότι έχω «έργο» έστω κι ας μην έχω γράψει μια λέξη.
04
Σοφία: Από πότε γράφεις;
Κώστας: Θα μπορούσα να δώσω την κοινότοπη απάντηση «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου» αλλά η αλήθεια είναι από όταν ξεπέρασα τις αναστολές μου
06
Σοφία: Πώς επικοινωνείς τα γραπτά σου με τον κόσμο
Κώστας: Ο «βιολογικός» ρόλος των θεατρικών έργων είναι να ανέβουν στην σκηνή. Αυτό είναι το σκεπτικό μου. Πως ένα έργο μου θα φτάσει στο κοινό μέσω σκηνής. Άρα προσπαθώ να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που θέλουν να ανεβάζουν καινούρια έργα.
08
Σοφία: Εκτιμάς ότι ένα θεατρικό έργο ομοίως διαβάζεται και αναπαρίσταται στην σκηνή ή τι είναι προτιμότερο;
Κώστας: Ένα έργο όταν το διαβάζεις βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα μέσα από το προσωπικό σου πρίσμα και μέσα από τα φίλτρα σου. Όταν το βλέπεις στην σκηνή βλέπεις την άποψη και την απόδοση του σκηνοθέτη κυρίως και των συντελεστών. Α, υπάρχει και μια τρίτη ερμηνεία. Αυτή που είχε ο συγγραφέας στο μυαλό του όταν το έγραφε
02
Σοφία: Γιατί γράφεις;
Κώστας: Εν είδει ψυχοθεραπείας
03
Σοφία: Τι γράφεις;
Κώστας: Οτιδήποτε μπορεί να διεγείρει τους εγκεφαλικούς νευρώνες μου. Μια κουβέντα που άκουσα στον δρόμο, μια εικόνα που είδα, έναν πίνακα, ένα τραγούδι που άκουσα. Ένα βίωμα.
05
Σοφία: Ως πότε θέλεις να γράφεις;
Κώστας: Μέχρι τότε που θα έχω κάτι να πω και να ενδιαφέρει τουλάχιστον άλλον έναν εκτός από μένα.
07
Σοφία: Τι σε συγκινεί στην διαδικασία της γραφής;
Κώστας: Που κάποια στιγμή κατά την διαδικασία της γραφής, αυτονομούνται οι ρόλοι. Που βάζεις κάποιον ρόλο να «πει» κάτι και ξαφνικά σαν να τον ακούς να σου λέει «Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το πω ποτέ» ή ξαφνικά ένας ρόλος «λέει» κάτι που δεν το είχα σκεφτεί ποτέ.
09
Σοφία: Έχεις κάποιο κοινωνικό όραμα γράφοντας ή γράφεις για σένα;
Κώστας: Αν καταφέρω να προβληματίσω ή να συγκινήσω έστω και έναν, κάτι έχω πετύχει.
10
Σοφία: Θέλεις να εκδώσει τα έργα σου η Θεατρική Λύση και γιατί;
Κώστας: Φυσικά. Γιατί θέλω να συνεργάζομαι πάντα με ανθρώπους ανοικτόμυαλους ανθρώπους. Μου έκανε πολύ μεγάλη και πολύ καλή εντύπωση ότι ενώ τους προσέγγισα χωρίς να τους γνωρίζω ή να με γνωρίζουν αμέσως ενδιαφέρθηκαν .
Σοφία: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! Αυτή η σύντομη συζήτηση είναι μία αφορμή γνωριμίας με το έργο σου. Περισσότερα την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στην Θεατρική Λύση - Δρόμοι Τέχνης, Παραμυθίας 28-30 στον Κεραμεικό! Στις 6μμ-8μμ. Ακολουθεί μουσική εκδήλωση. Θα τραγουδήσεις;
Κώστας: Σε καμία περίπτωση!
Προσωπικά έχω επιλέξει αυτό το είδος τρόμου και μυστηρίου είτε κινηματογραφικά είτε λογοτεχνικά ως θεατής και ως σκηνοθέτης και ίσως και ως τρόπο ζωής και είναι κάτι που λείπει από το ελληνικό θέατρο....
«Λιγεία»
"Η εκδίκηση ενός φαντάσματος"
------
Χάρης Κιούλος
Με αφορμή την παράσταση " Η εκδίκηση ενός φαντάσματος" ο σκηνοθέτης κι εμπνευστής της, μας μεταφέρει στιγμές από την προσωπική ζωή του κι απ' την παράσταση.
01
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς. Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;
Η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο και είμαι σχετικά κοντά στην Επίδαυρο. Από την παιδική μου ηλικία (περίπου 5 ετών) τα καλοκαίρια, πηγαίναμε οικογενειακώς να δούμε παραστάσεις - τότε η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαινα και πολλά άλλα, μαγευόμουν από την δυναμική και μόνο του χώρου.
03
Πότε ξεκίνησε η σκηνοθετική σας πορεία;
Την πρώτη μου παράσταση την έκανα αρκετά αργότερα και ας την είχα από νεαρός στο μυαλό μου. Κι αυτό, γιατί παντρεύτηκα πολύ μικρός και οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν με άφηναν να ασχοληθώ με το θέατρο... Ήταν, λοιπόν, το 2022 που ανέβηκε η «Λιγεία» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε,
σε δίκη μου διασκευή και σκηνοθεσία στο φιλόξενο θέατρο Παραμυθίας.
Είναι ένα έργο μυστηρίου και φαντασίας όπως και το έργο που ανεβάζουμε αυτή την περίοδο.
05
Ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Η υπόθεση έχει να κάνει με μια γυναικοκτονία που διαπράχθηκε από έναν πλούσιο και ισχυρό άνδρα. Όμως, οι τύψεις του αλλά, και το φάντασμα της γυναίκας που σκότωσε θα τον στοιχειώνουν για πάντα. Το φάντασμα της δολοφονημένης γυναίκας ζητάει εκδίκηση. Για να καταφέρει αυτό που θέλει, θα δελεάσει έναν νεαρό στρατηγό, τον Αντρέ, ο οποίος θα την ερωτευτεί παράφορα που στο τέλος... Έως εδώ νομίζω φτάνει για να κρατήσουμε τους θεατές σε αγωνία...
02
Φαντάζομαι πως δεν τελείωσε στα καλοκαίρια η μαγεία.
Κάθε άλλο, τον χειμώνα στην Αθήνα, η μητέρα μου που αγάπαγε πολύ το θέατρο, συνέχιζε να με πηγαίνει σε θεατρικές παραστάσεις (κυρίως πρόζα). Μεγαλώνοντας, εθισμένος πια από το θέατρο, συνέχισα να βλέπω πολλές παραστάσεις (περίπου 30 την χρόνια). Αρχικά ήθελα να γίνω κριτικός θεάτρου αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια σχολή για να σπουδάσω...μετά ήθελα να γίνω ηθοποιός. Πήγα σε μια σχολή υποκριτικής έπαιξα λίγο στην τηλεόραση και στο θέατρο αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι μου ταιριάζει καλύτερα η δουλειά του σκηνοθέτη.
04
Και πάλι σκηνοθετείτε παράσταση με θέμα μυστήριο και τρόμο.
Ναι, λέγεται "Η εκδίκηση ενός φαντάσματος". Εμπνεύστηκα από την ταινία του Ρότζερ Κόρμαν «Τhe terror» μια ατμοσφαιρική ιστορία τρόμου. Είμαι μεγάλος φαν των παλιών ταινιών μυστηρίου και ήθελα να τις μεταφέρω και στο θέατρο, ώστε τις γνωρίσει και το ευρύτερο κοινό.
06
Πως είναι η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς της παράστασης;
Η συγκεκριμένη παράσταση δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια καταλήξαμε με αυτούς τους ηθοποιούς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι και πολύ υποστηρικτικοί. Τα ονόματα αυτών: Θησέας Χριστοφόρου, Δήμητρα Καριώτη, Νίκος Αγγελάκης.
07
Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς, να πείτε για τη Θεατρική Λύση και το Θέατρο Παραμυθίας;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το θέατρο Παραμυθίας και τη Θεατρική Λύση που μου δίνουν την ευκαιρία να συνεχίσω με αυτό το είδος θέατρου για δεύτερη φορά.